Äntligen fick vi cykla i kort-kort på lättrullade däck igen. Fartkänslan är riktigt grym på den smala banan. Det är härlig känsla att lyckas få till ett bra spår samtidigt som kroppen trycks ihop av centrifugalkraften. Efter en riktigt lyckad dag i Velodromen är jag sugen på att snart komma tillbaka.

En majoritet av Sumo Cycling Club gav sig iväg till Falun för att lära sig cykla en 190m lång bana. Lång väg för kort bana alltså. Utmaningen med denna bana var att vi skulle cykla fixie utan bromsar och att svängarna lutar 50 grader. När vi klev in i den gamla industribyggnaden såg velodromen kurvor väldigt branta ut. Upplägget för dagen var först teorikurs, sedan praktisk kurs för att avsluta med ett träningspass.

Vår instruktör Gilles gick igenom bancyklingens grunder. Rak och enkel information, slutar du trampa ramlar du, om du cyklar för långsamt (under 25km/h) i kurvorna så ramlar du och om du går upp eller ner på banan i kurvan så ramlar du. Tre nya sätt ramla alltså, vad kan gå fel? Senare under dagen provade The Lightning Bolt att cykla långsamt i kurvan och det gick precis som Gilles beskrev. Det finns ganska många saker att tänka på för att vi säkert ska kunna köra ett gäng tillsammans på en 190m lång bana i full fart utan bromsar.

15442299_10154196767062965_8667978420831232929_n

Efter teorin så satte vi på oss de effektförstärkande svarta sumokläderna. Långsamt, långsamt började vi först bemästra fastnavet, lite slalomövningar sedan upp i banan på raken och ner igen. Därefter var det dags att bemästra 50-graderslutningen.  The QOM Cheetah var först ut, vår andra instruktör Magnus hjälpte till att visa linjen och farten. Utan problem tog vi oss alla snart runt hela banan. Sedan fortsatte vi med klungkörning och lite växlingar. Fokus var teknik och vi skulle inte köra fortare än 19s per varv. Många Sumo-ben hade dock lite svårt att hålla ner farten. Efter ytterligare ett antal varv så började vi klara av att ligga lite tätare, slappna av i armarna och till och med titta över axeln innan man skulle byta linje. Nu var kursen slut och vi alla blev godkända, puh!

20161217_172459

Nu var det dags för träningspasset. Hittills så hade vi alla legat på vilopuls och nog undrade vi om det verkligen gick att cykla så svetten lackade på denna korta bana. Gilles hade en rad övningar på lager. En övning var att hålla jämn fart, mellan 17,8->18,2s per varv. Vissa klarade det på en gång, medan andra behöva ligga och dra i många varv innan tiden satt. De lite jobbigare övningarna gick ut på att gå ifrån klungan och jaga ikapp svansen igen. Det var riktigt kul att trycka på i denna övning. Undertecknads bästa varv blev 14,4s vilket motsvarar en fart på ca 48km/h. Nu så gick pulsen upp och visst kändes det i benen.  Efter ytterligare lite fartövningar så tackade vi oss och åkte hemåt igen.

15492552_10154196825852965_9145095857415843212_n

Velodromen gav verkligen mersmak. Efter några timmars cyklande kändes inte kurvorna läskigt branta längre och fixie kändes också ganska naturligt. Om det fanns en liknade anläggning inom 5 mil från Stockholm så skulle jag hänga där en hel del. Någon borde göra något! Det blir antagligen återbesök ganska snart igen. Detta är väldigt mycket roligare än trainer-cykling. Mer info om Velodromen finns här: http://velodromen.se/

Shinkansen

Sumosar snurrar

 

 

Facebook Comments