Ännu mer svett i Italien

IMG_20160708_094037

Utsikt från Fermo mot Monterubbiano

Jäklar vad SUMOstark jag är! Cyklar ju helt obehindrat i 38-42km/h. I och för sig är det ju ganska platt, eller snarare mycket platt men det här går ju bra. Vevar utmed havet norrut från Cupra Marittima dit vi körde ner med bilen lite hyfsat tidigt. Lilla frun ville inte ut och cykla i +30 grader så jag får klara mig själv, det skall väl gå bra. Hon springer en sväng men det var väl inte oväntat för någon?

Vägen är en stor lokalväg och området närmast havet är disponerat lite typiskt för östkusten. Längst upp böljande landskap, sedan en motorväg som oftast går i tunnlar eller på broar, sedan kommer lite hus, sedan den lokalväg jag kör på som går igenom alla byar, nedanför den går järnvägen och sedan avslutas det med den vanliga italienska stranden med en miljard parasoll.

Fast lokalväg är kanske synd att kalla den. Italienarna sveper förbi med sina bilar och lastbilar i god fart och ofta ganska nära. Jag brukar tänka att de har väl koll men bara lite mindre marginaler än i Sverige. Otänkbart att någon italienare skulle vilja jäklas med en cyklist.

Titta, där kommer några cyklister från andra hållet. De ser trötta ut och varför cyklar de så sakta? Konstigt. Nu sveper jag förbi några också som skall åt samma håll som jag. Inga pelotongubbar kanske men vadå, i Italien cyklar ju i princip alla! Titta, där har vi några flaggor, hmm, va tusan, jag har ju MEDVIND, det förklarar saken, dvs farten haha….

Susar igenom Pedaso och vidare norrut. Har spanat in kartan i förväg och vet att jag skall svänga av lokalgatan till en mindre väg mot Cederletto eller någe sånt för att sedan köra upp mot Fermo som är en ganska stor stad och är huvudstad i provinsen med samma namn. Kommer fram till en stor rondell och det är ganska tät trafik. Det är rejält varmt trots att klockan bara är kring 9-snåret.

Här går det vägar åt alla håll och massor av bilar, får kolla GPSen på telefonen. Efter lite yrande hittar jag in på rätt väg som har en ganska kraftig trafik samt ett antal korsande mindre gator. Här får man vara lite observant. Italienarna har lite egenheter för sig i trafiken och en är att glida ut långt från en tvärgata innan de stannar för att se om det är fritt att köra ut. Som cyklist får man ibland hjärtat i halsgropen när det plötsligt dyker upp en bilfront framför en.

Men det går fint och jag närmar mig Fermo. Vägen börjar nu gå uppför för staden är inget undantag, den ligger på cirka 300m höjd. Börjar bli lite svettigt men till slut kommer jag in i centrum vilket visar sig vara ganska stort med ett trevligt men ganska öde torg så här på förmiddagen. Kollar in ett café, parkerar cykeln och beställer den sedvanliga cappuccinon och en brioche crema.

Degar lite i värmen på det öde torget och drar sedan vidare mot Monterubbiano. Först nedför några kilometer och sedan uppför med 400 höjdmetrar att klättra. Det här vägavsnittet är märkt som scienic på kartorna, dvs skall vara extra vackert. Jo man ser ganska långt men i övrigt tycker jag inte avsnittet är så speciellt. De flesta vägar jag cyklat på i området är scienic.

Jag klättrar på, det är inte superbrant men går uppför hela tiden. Inga avsnitt för att vila så det är bara att trampa på. Solen har nu kommit upp mer och jag söker mig till skugga när sådan erbjuds av de fåtal träd som ibland kantar vägen. Känner att solstrålarna bränner ganska bra. Viss fasen, jag har glömt att smörja in armarna med solskydd! Även om tre veckors Italienvistelse har gett ett visst skydd kunde ju det varit bra att ha. Men jag är inte orolig, varje liten by i Italien har en eller flera rikligt utrustade Apotek, Farmacia, så jag får väl leta reda på ett i Monterubbiano.

Förutom besök i Apoteket hinner jag även med en glass på torget. Gubben i caféet säger inte ett ljud när jag beställer och betalar. Han kanske är med i maffian. Fast det sägs att de snubbarna mest håller till på Sicilien. När vi var där veckan för midsommar misstänkte man att maffian hade tänt eld på stora delar av skogen kring Palermo och Céfalu några veckor tidigare. Ganska samtidigt började det brinna på flera ställen.

Nu susar jag nedåt igen på en hyfsat kurvig väg. Bestämmer mig för att inte ta den långa rundan i värmen utan istället köra lite tempo i dalen ner mot havet. Jag trampar dock först lite inåt landet för att komma över på den andra sidan av den lilla floden. Vägen där är lite mindre och inte alls trafikerad. Nu är vägarna i allmänhet väldigt glesa på trafik men nere dalarna kör en del transporter.

Jag vänder mot havet och blåser på i någon slag hukad gubbig aeroställning. Går ok och jag får upp farten hyfsat trots en viss kantvind uppe från sluttningen. Vägen är nästan spikrak och jag passerar massor av solrosor. Fälten med vinodlingar är oftast placerade lite högre upp på sluttningarna. Det dröjer inte länge förrän jag kommer ned till Pedaso där jag sedan tar den stora lokalvägen tillbaks till Cupra Marittima.

Cykling igen

Plattåka – backar – plattåka

Nu är det ännu mer vind och rakt emot. Jag får kämpa en del men kommer till slut fram till den del av stranden vi oftast ligger och myser på. Duschen som allmänheten kan använda är skönt kall och jag ser fram emot en kylslagen öl och kanske en pizza på det fridfulla torget som ligger strax ovanför stranden. Ännu en liten upptäckartur på delvis nya vägar är avklarad.

Fina höjdmetrar

Fina höjdmetrar

Facebook Comments